Az elesés kockázata éveink számával növekszik, ezért foglalkoznunk kell témával, s leginkább a megelőzéssel. Az időskor előrehaladtával az egészségi állapot változásai és néha a kezelésükre használt gyógyszerek is növelhetik az elesés valószínűségét (és ennél fogva az idősek gondozásának egészségügyi költségeit is.)

Az idősebb korúak mintegy harmada évente legalább egyszer elesik, amely az esetek nagy százalékában akár csonttöréshez, fejsérüléshez is vezethet.

Az eleséstől való félelem miatt egyesek korlátozzák a mindennapi tevékenységeiket, remélve, hogy ezzel csökkentik a kockázatot. Valójában azonban a mozgáshiány következtében inkább romlik az önellátási képesség, gyengülnek az izmok, így nagyobb lesz az újbóli elesés kockázata is.

Az elesés kockázatának felmérésére próbáld ki ezt a három egyszerű tesztet:

1. Ülj egy karosszékbe. A hátad legyen a szék háttámlájához támasztva, és ülj karba tett kézzel. Mérd le, hogy mennyi időbe telik, amíg ötször felállsz, majd leülsz a székre a lehető legrövidebb idő alatt (nem kell minden alkalommal hozzáérned a szék háttámlájához, de teljesen állj fel). Az 5. alkalom után, amikor a feneked leér, állj meg az időméréssel. 12 másodpercnél hosszabb ideigtartott? Ha igen, akkor magas az elesés kockázata, és érdemes lépéseket tenned!

2. Állj egy pult mellé. Próbálj meg egy lábon állni anélkül, hogy hozzáérnél valamihez, és tartsd így a lábad legalább 6.5 másodpercig. Ha nem sikerül, akkor magasabb az elesés kockázata, és érdemes szakemberhez fordulni.

3. +1 TUG-teszt (Timed Up & Go) alkalmazása során azt az időtartamot kell lemérni másodpercben, amelyre egy ülő embernek szüksége van ahhoz, hogy felálljon, majd normál tempóban elsétáljon egy 3 méter távolságban elhelyezett tárgyhoz, majd azt megkerülve és visszasétálva visszaüljön a székére. (A tesztet ebben a videóban megtalálod). Amennyiben ez tovább tart, mint 13.5 másodperc, akkor magasabb az elesés kockázata.

Ezek a tesztek emellett kiváló gyakorlatok is lehetnek az egyensúly és erőnlét javítására is. Ha bizonytalan vagy vagy segédeszközre van szükséged az egyensúly megtartásához, akkor csak egy erre megfelelő segítő személy jelenlétében végezd el a gyakorlatokat.

A legjobb, hogy ezeket a egyszerű teszteket nem csak értékelésre használhatod, hanem akár gyakorlatokká is alakíthatod őket.

Próbáld meg, hogy mennyi ideig tudsz egy lábon egyensúlyozni (szükség esetén érints meg egy pultot). Lassan növeld meg az állva felülések számát, amíg az izmaid el nem fáradnak.

Sétáljunk rendszeresen!

Ne hagyd, hogy az eséstől való félelem megakadályozzon abban, hogy élvezd a szabadban való mozgás egészségügyi előnyeit (mind fizikailag, mind mentálisan), de tedd ezt biztonságosan:

– Akár napi fél óra séta is lényegesen hozzájárul a fizikai kondíció fenntartásához.
– Keress olyan sétáló területeket, amelyek biztonságosak.
– Viselj megfelelő szabadtéri cipőt.
– Tartózkodj jól megvilágított területeken, és szereltess be mozgásérzékelős világítást otthonod körül, hogy lásd az akadályokat.

nordic walking

A fizikai aktivitás is sokat segíthet az elesés megelőzésben. Szakember jóváhagyásával gondolkodj el olyan tevékenységeken, mint a vízisportok, túrázás, tai-chi vagy a nordic walking. Ezek a tevékenységek javítják az az egyensúlyt, erőt, a koordinációt és a rugalmasságot, csökkentve ezzel az esések kockázatát.

Egy gyógytornász megfelelő edzésprogramokat javasolhat, személyre szabott edzésprogramot készíthet, amely az egyensúlyod, rugalmasságod és izomerőd javítására szolgál.

Fontos megjegyzés: Ezen a blogon található javaslatok nem helyettesítik a gyógytornász tanácsait. Ha hasonló problémát tapasztal, keresse gyógytornászainkat személyesen centrumunkban vagy foglaljon időpontot.

Feliratkozás

Iratkozz fel hírleveleinkre:

*Az adatlap kitöltésével elfogadja az adatkezelési tájékoztatót

csoportos preventív gerinctréning