A Dorn módszer egy biztonságos, holisztikus szemléletet is magába foglaló manuális technika. Dieter Dorn a ’70-es években fejlesztette ki a népi gyógymódot felhasználva. A módszer „varázslatossága” maga a szemlélete és a kellemes, fájdalmatlan technikában rejlik.

Segítségével hatékonyan lehet kezelni hátunk, nyakunk, derekunk, illetve végtagjaink ízületi fájdalmait is.

Kinek ajánlják a Dorn módszert?

A Dorn módszer számos egészségügyi problémánál jelenthet megoldást:
– Hátfájás
– Gerincferdülés (scoliosis)
– Ízületi problémák
– Egyéb, csontokkal kapcsolatos elváltozások vagy betegségek
– Gerinchez közeli, izom eredetű fájdalmak
– Fülcsengés (Tinnitus)
– Szervi problémák (Diabetes, májproblémák, veseproblémák)
– Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD)
– Parkinson-kór / Alzheimer betegség
– Down-szindróma miatti mozgásszervi panaszok
– Szempanaszok, fülbetegségek
– Allergiák, gyakori megfázások, bőrproblémák
– Menstruációs problémák
– Emésztési zavarok
– Hajhullás

Azt azonban érdemes leszögezni, hogy a Dorn módszer nem direkten tud segítséget nyújtani az előbb felsorolt panaszokra, hanem a statikailag felborult mozgatórendszerünk és a vele szoros kapcsolatban álló idegrendszer működésének javításán keresztül.

dorn terápia

Mi is az a Dorn-módszer?

A Dorn módszer az egész testet átkezelő, kellemes manuális rásegítéssel végzett terápia, amiben a páciens maga is részt vesz a gyógyulás folyamatában. A módszer megismerése („barátkozása”) után önkezelési technikákat is tanulhat a páciens. A terapeuta felméri, megvizsgálja a páciens állapotát, majd a módszer ismertetését a házi feladatok átbeszélése, magtanulása követi.

Természetesen, mint a legtöbb manuálterápiás kezeléseknél is, a Dorn módszernél is szembe találkozhatunk kontraindikációkkal (olyan tünetek, betegségek, amik, amíg fenn állnak nem lehet alkalmazni a kezelést, ide tartozik például az akut lázas állapot), de alapjáraton veszélytelen technika, kevés kontraindikációval.

Breuss masszazs

A már fennálló tüneteink kezelésére, de akár megelőzésre (prevencióra) is tökéletesen alkalmas.
Fontos megjegyeznünk, hogy testünket szinte álandó jelleggel éri valamilyen mértékű külső, ártó hatás. Nem kell feltétlenül balesetre, vagy ártó szándékra gondolnunk, de derekunkra, hátunkra, nyakunkra és a végtagjainkra már egy rosszul berögződött ülésmód is kártékony lehet.

sms nyak

Az sms nyakról már korábban is láthattak érdekes posztot az instagram oldalunkon.

Egy korábbi blogbejegyzésünkben pedig már említést tettünk a dominó effektusról is.

Domino effektus

Még egyszer röviden érdemes végig gondolni az effektus lényegét a testünk szemszögéből.
Testünk alapjáratból sem egy szimmetrikus alkotás és ez így is van rendben. Az aszimmetria ellenében testünk egészséges állapotban is remekül tud működni, megfelelő statikai körülmények között. A statika megborulásához, azonban nem kell nagy behatásnak történnie, hogy boruljon a „dominó”.

lelki egyensuly

Vegyünk példának egy egyszerű vállfájdalmat (jelen példához lényegtelen, hogy trauma miatt, vagy csak szimpla megerőltetés miatt fáj). A fájdalom miatt az érintett testrészünket automatikusan félteni, óvni fogjuk és kevesebbet fogjuk használni, mint normális állapotban.
Ha mondjuk a bal vállunk a fájdalmas, a jobb oldalunk lesz a domináns, azért, hogy védje a „sérült” részt. Jobb oldalunkat túlerőltetve létrehozunk egy megborult izomegyensúlyt (amiben az egyik oldalunk túl dolgozik, a másik oldal pedig túlnyúlik), aminek hatására előbb- utóbb az ízületekben is létre fogunk hozni blokkokat, illetve „túlmozgásokat”.
Sosem leszünk tökéletesen szimmetrikusak, azonban törekedni mindig érdemes.
A szimmetrikus kezelés kivitelezéséhez és a kötőszövet, idegvégződések „újrarendezéséhez” gyakran kiegészítő kezelésként (de van, hogy csak magában is elegendő) a Breuss-masszázst is szokás alkalmazni a terápia megkezdése előtt.

Mi az a Breuss-masszázs?

A gerinc mellett végzett lágy masszázs technikát hívjuk Breuss-masszázsnak. Segítségével tovább oldhatóak a mélyebben elhelyezkedő blokkok, így akár még hatékonyabbá téve a Dorn terápiát.

dorn

A Breuss-masszázs segítségével nem csak mobilizálni, illetve lazítani tudjuk a hátizmainkat, hanem a gerincoszlop nyújtására is hatást tudunk gyakorolni. A masszázs során használt gerincnyújtó technikákkal hatékonyan tudjuk csökkenteni a porckorongok lágy szövetek által okozott terhelést, így a regenerálódásban is nagy szerepe van.

A Dorn terápia a lelkünk gyógyítója is lehet?

Egy kis holisztikus szemlélet.
Gerincünk területén létrejött csigolya blokkok, aszimmetrikus elváltozások, szövetfeszülések, illetve túlnyúlások okozhatnak belső szervi- és pszichés megbetegedéseket. A megbetegedett szerv, tünetein keresztül a hozzátartozó meridiánokhoz vezet.

Meridiánoknak nevezzük azt a fajta vezetékrendszert, amiben erek, idegek és nyirokutak egyaránt megtalálhatók. Minden szervünkhöz tartozik egy-egy meridián vonal.
Ha egy adott szervünk megbetegszik, akkor a hozzá tartozó meridián energia ellátása blokk alá kerülhet, amely gyakran a hozzá tartozó csigolyára is hatással van (blokkolódhat, vagy akár el is csúszhat).

„Professzor Ádám György szavaival élve az ember érzékszerveinek rendszere a pszichikum (a lelki jelenségeink összességének) kapuja, hiszen a külvilágból érkező információ csak rajtuk keresztül juthat a feldolgozásukat végző idegrendszerbe (Ádám 1976).” (real.mtak.hu)

A minket érő környezeti ingerek felfogásában a receptoraink állnak a rendelkezésünkre. A receptorok fogadják és ingerületté alakítják, majd a keletkezett ingerület elektromos jelei az agy központi részében válnak érzékletté.
Az inger erőssége, az érzéklet intenzitása és az idegi aktivitás erőssége közötti erős
kapcsolatot egyértelműan bizonyítják az eddig végzett pszichofizikai kutatások.

Íme pár lelki eredetű betegség:

Ízületi gyulladás:

A túlzott feszültségben élő emberek betegsége. Ilyenkor az ember mindig rohan, késésben van, mindig van mit csinálnia és sosem hagy magának időt a lazításra.

Mért probléma ez?

„Esetükben arról van szó, hogy ha képtelenek saját maguknak megálljt parancsolni, és egy kis pihenőt adni, akkor a pszichéjük állít eléjük sorompót, és ítéli őket rövidebb-hosszabb pihenőre. Azért, mert a “szervezetük nem hagyja halálba rohanni őket”. A fájdalommal
megvédi őket saját maguk őrült rohanásától is.”  (harmonia-centrum.hu)

Az állandó rohanás és a megfelelési kényszer miatt sok teher a vállunkon marad. Ez nem csak a lelkünket, de a vállunkat is elég könnyen tönkre teheti.

És még sorolhatnánk.
Érdemes külön-külön is foglalkoznunk a fájdalmas területünkkel, azonban mindig érdemes az egész embert és annak saját statikáját is figyelembe venni.

Ebben tudunk mi segíteni, így, ha bármi kérdése van, vagy hasonló panaszokkal küzd, keressen minket bizalommal.

Képek:

pexels.com

Feliratkozás

Iratkozz fel hírleveleinkre:

*Az adatlap kitöltésével elfogadja az adatkezelési tájékoztatót

csoportos preventív gerinctréning