Neurológiai betegségek kezelése gyógytornával

A neurológiai betegségek olyan komplex állapotok, amelyek az idegrendszer károsodásához és diszfunkciójához vezetnek. Ezek a betegségek számos tünettel járhatnak, beleértve a motoros problémákat, az érzékelési zavarokat és az egyensúlyvesztést. Az ilyen állapotok jelentősen befolyásolják az érintett személyek életminőségét és mindennapi tevékenységeit.

A gyógytorna kulcsfontosságú szerepet játszik ezeknek a betegségeknek a kezelésében és a betegek életminőségének javításában.

Az alábbiakban áttekintjük néhány fontos neurológiai állapot gyógytornával történő kezelését.

 

neurologiai-gyogytorna

Stroke utáni rehabilitáció gyógytornával

A stroke egy akut neurológiai esemény, amely hirtelen véráramlási problémák következtében az agyba érkező vérellátás megszakadásával vagy csökkenésével jár.

Ennek következtében az érintett területeken agykárosodás alakul ki, amely a motoros és funkcionális képességek csökkenését okozhatja.

A gyógytorna a stroke utáni rehabilitáció alapvető eleme, mivel segíti a betegeket az elveszett funkciók visszanyerésében és az újra tanulásban.

Mi a gyógytorna célja stroke esetén?

Attól függően, hogy az agy melyik területét érintette a érkatasztrófa, jelennek meg a páciens tünetei. Féloldali bénulás, spaszticitás, petyhüdtség, a kéz vagy láb bénulása, egyensúlyvesztés, koordinációs zavar, csapódó lábfej, kiforduló boka vagy mozdulatlan ujjak.

Bármilyen típusú érintettségről is legyen szó, a terápia során a tünettan alapján állítjuk fel a kezelési tervet.

Fejlesztjük a finommotorikát, javítjuk a mozgástartományt, erősítjük a bénult izmokat és megtanítunk olyan módszereket, amelyekkel a spasztikus izmok nyújtása otthon is megvalósítható.

Amennyiben a koordináció fejlesztésre szorul, olyan ügyességi feladatokat adunk, amelyek kiemelten ennek fejlesztésére irányul. Természetesen a segédeszközök és kiegészítő terápiák ajánlása és a betegedukáció szintén a terápia részét képezik.

A gyógytorna célja a funkcionalitás legteljesebb visszanyerése, amelyet az agy az adott károsodás mellett lehetővé tesz.

Sclerosis multiplex (SM) és gyógytorna

Az sclerosis multiplex egy autoimmun betegség, amely az idegrendszer demielinizációját okozza, ami károsodáshoz és többféle tünet kialakulásához vezethet.

A gyógytorna integrált megközelítést jelent a sclerosis multiplex kezelésében, mivel segít fenntartani és javítani a mozgásképességeket, valamint megkönnyíti a mindennapi tevékenységeket.

Mi a gyógytorna célja sclerosis multiplex esetén? 

A cél az állapot rosszabbodásának lassítása szintén. Shubok megelőzése és az izmok erejének minél hosszabb ideig történő fenntartása. Funkcionalitás és önellátás hosszabb távú megőrzése. Cél a hatékony erősítés kifáradás nélkül.

A gyógytorna szerepe a sclerosis multiplex kezelésében:

Parkinson-kór és gyógytorna

A Parkinson-kór egy progresszív neurodegeneratív rendellenesség, amely hatással van a mozgásra és a motoros funkciókra.

A gyógytorna fontos része a Parkinson-kór kezelésének, mivel segíti az érintetteket a mozgásszabályozásban, az egyensúly fenntartásában és az életminőség javításában.

Mi a gyógytorna célja Parkinson-kór esetén?

Ezekben az esetekben a gyógytorna célja nem a felépülésben keresendő, hanem az aktivitás és az önellátás minél hosszabb ideig történő megőrzésében. Mindig adott kórképre adaptálódik a terápia, amely Parkinson-kórnál például tartalmazza a ritmikus/ütemes nagy ízületeket átmozgató gyakorlatokat, törzsfordítást, fordulás gyakorlását, lépéshossz növelését, járás ritmizálását.

 

Perfiériás idegbántalamak/ traumás idegsérülések és gyógytorna

A perifériás idegek sérülése sokféle tünetet okozhat, beleértve az izomgyengeséget, a zsibbadást és az érzéskiesést. Sokszor perifériás idegsérülések (pl.: diabeteszes láb vagy egyéb idegbántalmak) esetén romolhat az egyensúlyérzékelés és koordináció. Ekkor is kiemelkedően fontos tornával fenntartani az aktivitást és a mobilitást, ameddig csak lehetséges.

A perirfériás idegbántalom létrejöhet valamilyen anyagcserebetegség kapcsán (pl.: diabetes mellitus, B12 vitaminhiány) vagy vagy egyéb betegség okozta neuropátiák. Ezekben az esetekben inkább a szenzoros érzékelés romlik a kézen-lábon, amely sokszor veszélyt jelenthet az páciensre.

Amennyiben valaki nem jól érzékeli a talajt a lábával, járása széles alapúvá válik, könnyedén elveszítheti az egyensúlyát és eleshet. Ennek érdekében végezhetünk szenzomotoros tréninget és egyensúlyfejlesztést, amely célja a páciens biztonságérzetének növelése.

Traumás eredetű perifériás idegsérülés esetén (pl.: elvágott ideg, részleges idegsérülés stb.) az alkalmazott terápia végigkísérni a pácienst az idegregeneráció hosszú folyamatán (hónapok-évek), amely során az izomerősítés és funkciófejlesztés kapja a legnagyobb fókuszt.

A gyógytorna célja a sérült idegek helyreállításának támogatása, az izmok megerősítése és az érintett területek mozgékonyságának javítása.

A gyógytorna előnyei a idegbántalom/sérülés esetén:

A gyógytorna sokféle neurológiai állapot esetén kulcsfontosságú szerepet játszik a kezelésben és a betegek életminőségének javításában. Ha Ön vagy hozzátartozója neurológiai betegséggel küzd, fontos, hogy konzultáljon gyógytornásszal a megfelelő terápia és kezelési terv kidolgozása érdekében.

Ha bővebb információra lenne szüksége a gyógytorna szerepéről és hatásairól, lépjen kapcsolatba velünk! 

Neurológiai betegségek kezeléséről blogbejegyzéseinkben is olvashat.

Egyéb bejegyzéseinkért kövessenek minket Facebookon és Instagramon is:

Lépjen kapcsolatba velünk

Kérdése vagy problémája van, forduljon hozzánk bizalommal!

  KARSAI MOZGÁSKÖZPONT

  Intézményvezető: Karsai Dóra

  +36 30 193-5802

  8200 Veszprém, Templom utca 9.

  karsaimozgas@gmail.com

  csoportos preventív gerinctréning