„Civilizációs betegségünk” a cukorbetegség vagy másnéven diabétesz egy krónikus anyagcsere betegség, méghozzá a világon a leggyakrabban előforduló. A szénhidrát anyagcserét érinti ez a kór. Az inzulin hiánya, vagy az inzulin hatásának elmaradása miatta betegség során cukor (glükóz) halmozódik fel a vérben. Számos, más szervrendszerre is káros hatással van ez a betegség, mely súlyos szövődményeket is okoz. Pláne, hogyha nincs megfelelően kezelve! Mindezeket egybevéve, a cukorbetegség jelentős mértékben tudja csökkenteni a várható élettartamot, valamint az életminőséget is lényegesen rontja.

cukorbeteg torna

 Miben tud segíteni egy gyógytornász egy cukorbetegségben szenvedőnek?

A mozgás minden egyén számára egészségmegőrző hatású, azonban a diabétesz bármelyik típusában szenvedő beteg kezelésében kiemelendő – az egyik alappillér- a mozgásterápia.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásai alapján egy felnőttnek heti legalább 150 perces közepes intenzitású (pl. kerékpározás, gyaloglás, rezisztencia tréning) testmozgást javasolt végeznie, hogy a mozgás pozitív hatásait tapasztalhassa. Ez felépülhet közepes intenzitású gyaloglásból, amely 3000 lépés/30 perc teljesítményt jelent, amelyet érdemes még kiegészíteni heti 2×30 perc erősítő edzéssel a héten. Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi az a lépésszám, amely megfelelő egy nap, a WHO ajánlása 7-8000 lépés/ nap, amely csak akkor elegendő, ha magába foglalja a napi ajánlott közepes intenzitású tréninget. Amennyiben nem tudjuk tartani a 100 lépés/ perc tempót 30 percig, inkább gyalogoljunk kicsit többet, és legyen meg a napi 10 000 lépésszám.

Hogyan növelhető a lépésszám?

Meg kell értenünk, hogy saját magunk elhatározása a legfontosabb. A legjobb módszer, ha beszerzünk egy lépésszámláló órát, vagy használjuk az okostelefonunk alkalmazását. Emellett egyszerű dolgokkal is hozzátehetünk a napi lépésszámhoz. Például főként gyalog megyünk a számunkra megközelíthető távolságra lévő helyekre, és nem mindig az autót használjuk. Ha autóval megyünk bevásárolni, a bejárattól távolabb állunk meg. Esetleg a busszal hazafelé tartva egy kicsit előbb szállunk le. Valamint lift helyett, inkább a lépcsőt használjuk, amely nagyon jó izomerősítő hatású. A gyaloglásban segítségül hívhatjuk a nordic walking botot, amelyről egy másik blogban írunk részletesebben.

Röviden az inzulin hatásáról

Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődik, és funkciója nagyon fontos a cukor (glükóz) felvételéhez a vérből. Mintegy kulcskén működik, hiszen ahhoz, hogy a cukor eljusson a sejtekhez, az inzulin kötődik a sejtekben lévő inzulinreceptorokoz. Ezzel jutnak a sejtek energiaforráshoz, amelyet az izom szénhidrát (glikogén) formájában elraktároz.

Mi a probléma cukorbetegség esetén?

Sajnos az elhízás és a mozgásszegény életmód számítanak a cukorbetegség kialakulásában a legnagyobb kockázati tényezőnek, de persze genetikai hajlam is meghúzódhat a háttérben.

Elhízás esetén a hasnyálmirigy által termelt inzulin nem elég a megnövekedett a testfelületnek. Emellett a zsírszövet felszaporodása miatt az inzulinmegkötő receptorok száma is csökken. Inzulinrezisztencia esetén a sejtek inzulinérzékenysége csökken, az inzulin a receptorokhoz csak gyengén tud kapcsolódni (mert az inzulinreceptorok hibásan alakulnak ki), tehát a sejtek „éhezni” fognak. Ennek következtében a hasnyálmirigy elkezd több inzulint termelni, de ez az inzulin nem tud hasznosulni és kötődni, így a vérben reked. A túl sok inzulin termelése a hasnyálmirigy kimerülését vonja maga után. A vér magas inzulinszintje a cukorbetegség előszobájának tekinthető, amelynek következménye a magasabb vércukorszint, hiszen a cukor felvételének hiányában az szintén a vérben marad.

Összefoglalva egyaránt kedvező hatást gyakorolhatunk I-es illetve II-es cukorbetegség esetén. Mindegyik esetben az inzulin hasznosulása sokat javulhat, így az előbb említett esetén akár kevesebb inzulin beadását vonja maga után. (Erről a kezelőorvossal kell konzultálni).

Mi a célunk?

A II-es típus esetén a hasnyálmirigy kimerülésének megakadályozása, így az inzulin adásának megelőzése. Emellett maga a cukorbetegség megelőzése, valamint az esetlegesen már kialakult betegség szövődményeinek elkerülése, illetve azoknak kezelése.

Hogyan segít a mozgás?

A mozgás hatására az izomsejtek energiaigénye megnő, és az izomszövet magasabb cukorfelvétele a mozgás utáni 24 órában fennáll. Növeljük a sejtek inzulinérzékenységét, így könnyebben kapcsolódik az inzulin a sejtek megkötő receptorához, valamint az inzulinmegkötő receptorok száma is megnőhet a zsírszövet csökkenésével.

Tehát elmondhatjuk, hogy a mozgás hatására csökkenthetjük a magas vércukorszintet, valamint a szénhidrátanyagcserére is kedvező hatást gyakorlunk.

A vérkeringés serkentésével a kardiovaszkuláris rendszert érintő rizikófaktorokat is csökkenthetjük (pl. csökkenti a vérnyomást, LDL („rossz” koleszterin) szintet), így a szövődmények kialakulásának csökkentésében is segít:

  • gyorsítja a szervezet anyagcseréjét
  • testsúlycsökkentő hatás
  • közérzet javító hatás

  • mozgás cukorbetegeknek
    Mozgás hatására csökkenthetjük a magas vércukorszintet

Mit csinál a gyógytornász?

A gyógytornásznak vagy mozgásterapeutának egy alapos állapotfelmérést kell első alkalommal végeznie, amellyel kideríti, a beteg terhelhetőségét, a már megjelent, vagy potenciálisan megjelenő szövődményeket, egyéb társbetegségeket, sérüléseket.

Ezek alapján tudunk felállítani egy egyénre szabott speciális kezelési tervet. Ezzel a hétköznapi mozgásokon felül, célzottan az adott probléma megoldása érdekében tudunk tenni.

Ebben a cikkben összefoglaljuk cukorbetegség okozta problémákat, valamint azt is, hogy gyógytornászként hogyan hatunk ezekre a folyamatokra. Akár mint kezelés, akár mint megelőzés a kialakulás ellen.

Milyen mozgást válasszak?

A mozgás kiválasztásában a gyógytornász tud segíteni. Ez lehet közepes illetve magas intenzitású tréning (kardio edzés, biciklizés, gyaloglás, elliptikus tréner, lépcsőzőgép, futópad). Emellett fontos a rezisztencia edzés, amely a szalagos ellenállással végzett edzéseket, súlyzós illetve saját testsúlyos erősítő tréningeket foglalja magába. Az egyéni sajátosságokat figyelembevéve a gyógytornász segíthet kiválasztani az általa vélt legmegfelelőbb mozgásformát.

Mi a teendő ízületi fájdalmak esetén?

Amennyiben például térdfájdalom miatt nehezünkre esik a lépcsőzés, a gyógytornász megtanítja az ízületkímélő guggolást, amely az ízület további károsodása nélkül végezhető saját otthonában. Ennek következtében a combizom és farizom megerősödhet, amely a könnyebb lépcsőzést vonhatja maga után. Egyéb ízületi panaszok esetén is a gyógytornásszal kell konzultálni, aki a probléma okának felderítése után annak kezelése céljából javasol gyakorlatokat, illetve alternatív megoldásokat.

izületi fájdalmak

A cukorbetegség szövődményei

Az idült magas vércukor szint miatt a nagy- és kis erek károsodása alakul ki. A nagy erek érintettsége (macroangiopathia ) vezethet az éren belül plakk-képződéshez, érelmeszesedéshez, vérrög képződéshez. Kis erek bántalma (microangiopathia) következtében a kapilláris erek, azaz hajszálerek membránja megvastagszik, ezzel szűkül az ér belső átmérője. Emiatt megfigyelhető, hogy a végtagok, főleg az ujjak keringése zavart szenved, elszíneződik. A kis erek károsodásának további gyakori tünete a látásromlás (retinopathaia) és a vese funkciók károsodása (nefropathia).

Az artériás értorna a végtagok ereinek szűkületének terápiájára kiváló módszer.

Hiszen az értorna hatására a szűkület alatt mégjobban megnövekszik az szövetek vér- és oxigén igénye, a szűkület felett és alatt nyomáskülönbség alakul ki. Ez a fizikai hatás segít nekünk abban, hogy a torna miatt meginduljon az artériás erekben a keringés. Emiatt látványos hatás jön létre: az elsápadt kezek-lábak újra színnel telnek meg. Az izmok és idegek is több vért kapnak, így azok is hatékonyabban tudják ellátni a funkciójukat.

A vénás értorna hatására a vénás keringés fokozása a cél (valamint közvetve az artériás oldalé is), mellyel csökkenthető a végtagok duzzanata.

Gyógytornászként a pozícionálással, a légzésre hatva a mellkasi nyomásváltozással, valamint mozgás közben az izmok pumpáló funkciójával együtt tudjuk befolyásolni ezt a tényezőt. Emellett még kiegészítő terápiaként többféle kompressziós technikát is alkalmazhatunk, hogy még hatékonyabbá tegyük a terápiát.

A fent említett mechanizmusok miatt nem csak a végtagokban, hanem testszerte, szisztémásan mindenhol felgyorsul a keringés, így a többi szervünkre is hatással tudunk lenni.

Jelentős szövődménye még a diabétesznek az idegek bántalma (neuropathia) Az idegek és az idegeket ellátó kis hajszálerek érintettsége miatt alakul ki ez a problémakör, mely talán az egyik legfontosabb gyógytornász szemmel. Ez a károsodás érintheti az érző-, a mozgató- valamint a vegetatív idegeket is.  Tünetei: égő, zsibbadó érzés, ami zokni- és kesztyűszerűen jelentkezhet a láb-és kézfejen, illetve érzészavar is társulhat hozzá.

Károsodik a fájdalom-, hő-, tapintás- és a helyzetérzékelés.

Mivel károsodik az érzés is a végtagokban, így a hétköznapi funkcióink elvégzésekor is nehézségek adódhatnak. Például járás során gyakran megbotlik az illető vagy akár el is esik, gyakran kiesnek tárgyak a kezéből, stb.

Az ilyen problémák miatt a cukorbetegségben szenvedő páciens gyógytorna foglalkozásán hangsúlyos szerepet kap a koordináció fejlesztés, valamint egyensúlyfejlesztés. Segítségül hívhat a szakember különböző instabil felszíneket, testhelyzeteket. Különböző ingereket (nyomás, húzás, hang stb.) ad a betegnek, melyekre reagálnia kell, így megdolgoztatva az idegrendszert. De például jó módszer a Nordic Walking megtanítása is, hiszen több helyen hatva az idegrendszerre, segíti annak működését, koordináltabbá tudja tenni a mozgást.

Súlyos kezeletlen/nem jól kezelt diabétesz esetén sajnos előfordul, hogy az alsó végtagon a láb vagy akár a végtag egy részét amputálni szükséges, ezzel megelőzve a feljebb való károsodásokat.

 

művégtag

Ilyen esetekben gyógytornászként nagyon fontos feladatunk, hogy a műtét után akár az első perctől fogva támogassuk a beteget és megmutassuk neki, hogy még így is lehet minőségi életet élni. Kiemelt feladat, hogy az amputált oldali végtag fáslizását elvégezzük, valamint meg is tanítsuk a páciensnek, hogy a csonkja a megfelelő formát vehesse fel, a művégtag legoptimálisabb illeszkedése végett. A későbbiekben pedig megtanítani a művégtag helyes felvételét és használatát. Különböző mozgásokat újratanítani, az idegrendszert hozzászoktatni a megváltozott körülményekhez, hogy még így is biztonságosan tudjon közlekedni a beteg.

Ilyenkor nagy hangsúlyt fektetünk mind az izomerősítésre, illetve a már korábban említett koordináció és egyensúlyfejlesztésre is.

Összefoglalva a legfontosabb a megelőzés, hiszen sok esetben még visszafordítható állapotról beszélünk. Egy kis mozgással és életmódváltással nagy dolgokat lehet elérni. A kulcs mindenkinek a saját kezében van, gyógytornászként csupán iránymutatást adhatunk.

Mozogjon Ön is az egészsége érdekében!

Centrumunkban obes-diabetes tornára is van lehetőség.

 Fontos kiemelnünk, hogy amennyiben Ön cukorbeteg (főleg ha 1-es típusú), a sport beiktatása előtt konzultáljon kezelőorvosával, valamint mindenképpen mérje meg vércukrát minden sportmozgás előtt és után is! Valamint legyen tartalékban szőlőcukor, ha váratlanul leesne a vércukorszintje!

vércukor szintmérő

Feliratkozás

Iratkozz fel hírleveleinkre:

*Az adatlap kitöltésével elfogadja az adatkezelési tájékoztatót

csoportos preventív gerinctréning