Ebben a modern világban számos lehetőség áll rendelkezésünkre, és egyre gyakrabban találkozunk olyan szakmai titulusokkal, mint a „csontkovács” vagy a „gyógymasszőr”. Ezek a kifejezések azonnal felkeltik a figyelmünket, és sokan kíváncsiak arra, hogy vajon az ilyen terapeuták valóban hatékony segítséget nyújthatnak-e az egészségügyi problémák kezelésében.

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az „egészségügyi szakemberek képzettségét” és azok közötti különbségeket.  Eláruljuk, hogy milyen szakmai hátteret és végzettséget igényelnek az egyes területek, és miért fontos, hogy megfelelően képzett szakemberekhez forduljunk az egészségünkkel kapcsolatos kérdésekben.

Vizsgáljuk meg, hogy mi a különbség egy sima masszőr, egy gyógymasszőr, egy gyógytornász, egy csontkovács és egy manuálterapeuta között. Ezen túlmenően feltárjuk, hogy milyen jogszabályok és szabályozások vonatkoznak ezekre a területekre, és miért fontos, hogy tisztában legyünk a választott szakember végzettségével és szakmai háttérrel.

 

A Misztikus Világ a Csontkovácsok és Masszőrök Körül

„Feszültségbuborékok kipukkadása, csontok helyrerakása..” és egyéb rendkívül misztikusnak hangzó, figyelemfelkeltő mondatokkal operálnak a csontkovácsok, masszőrök.
Sokszor kapjuk meg azt a kérdést, hogy menjen-e csontkovácshoz az adott problémával, mert itt-ott azt olvasta, azt hallotta, hogy rendkívül hatékony. Nem győzzük hangsúlyozni pácienseink számára, hogy nem minden arany ami fénylik.

Most szeretném nektek kifejteni, hogy bizonyos szakmák között mik a különbségek.

 

A Masszőr és a Gyógymasszőr: Különbségek és Feladatkörök

Sima masszőr bárki lehet, akinek 8 általános iskolai végzettsége van. Pár napos/hetes tanfolyamon szerzik meg tudásukat, amik arra jogosítják fel, hogy egészséges embereket kezeljenek ezeket frissítő és wellness célzattal. Rendkívül relaxáló, jóleső érzést tudnak nyújtani kezeléseikkel wellness centrumokban, uszodákban, stúdiókban.

A gyógymasszőr asztala a kötőszövet (izmok, fasciák), ezeket prevenciós és rehabilitációs célzattal kezeli. Közvetetten az ízületi funkciózavarokkal nem foglalkozik, de a kötőszövet kezelésével (masszírozásával), a struktúra javításával tud az ízületek funkciójára is hatni. Javítja a közérzetünket és keringésünket, csillapítja a fájdalmunkat, oldja a feszes területeket vagy éppen tonizálja egy-egy izomcsoportunkat, és nem utolsó sorban relaxál egy ilyen masszázs. Ezen felül egyéb más irányzatok felé is képzik magukat a szakemberek: pl. triggerpont kezelés, kineziotape stb.

Végzettségüket tekintve (ÉS EZT FONTOS KIEMELNI) nem minden masszőrképzés kötött előképzettséghez, sokan hobbiként csinálják meg a gyógymasszőri tanfolyamokat. Az IGAZI sport- és gyógymasszőri képzés korábban 2 éves OKJ, most 1 éves szakképzés keretein belül zajlik.

Ezt azért fontos kiemelni, mert az 1-2 hétvége alatt megszerzett oklevél mögött a tudás igen csekély, míg a rendes képzésen részvevő szakemberek tanulnak anatómiát, élettant, kórélettant stb. és kórházi gyakorlatokat is elvégeznek. Tisztában vannak az adott probléma/betegség hátterében zajló folyamatokkal, így pontosan tudják mikor szabad és mikor nem szabad kezelniük.

rossz testtartas

Gyógytornászok: A Funkcionális Állapot Felmérése és Kezelése

A gyógytornászok képesek felmérni a beteg funkcionális állapotát, meghatározzák a funkcionális problémákat és a háttérben álló kóros tényezőket, amelyeket a tanult módszereikkel, és eszközeikkel hatékonyan tudnak kezelni. Tudják, hogy a megelőzésben, terápiában és rehabilitációban hol a fizioterápiás eljárások helye, azokat a célnak megfelelően pontosan be tudják illeszteni a rendszerbe, képesek fizioterápiás kezelési eljárások technikai kivitelezésére, valamint annak irányítására, felügyeletére.
Mi a tanulmányainkat 4 éves BSc egyetemi képzésen végezzük, amit 1,5-2 éves MSc képzéssel ki lehet egészíteni. Továbbá hosszú listát lehetne írni a posztgraduális tanfolyamokról, amikkel még szerteágazóbbá tudjuk tenni ismereteinket (pl. sportrehabilitáció, neurorehabilitáció,  nyirokmasszázs és még sorolhatnám).

 

Csontkovácsok és Az „Izületi Manipuláció” Misztériuma

A csontkovácsolás népi hagyományokon és régi tapasztalatokon alapszik (tudományos háttere általában megkérdőjelezhető). Szintén a manuálterapeutához és gyógymasszőrhöz hasonlóan kézzel kezel. Ízületi mobilizációs és manipulációs kezelési fogásokat használ, de lágyrész technikákat azonban nem (mindig). A kötőszövetre kevésbé van hatással. Egy konkrét mozdulattal próbálja elérni a hatást, ezt nevezzük manipulációnak.

izuleti manipulacio

A manipulációs fogásokat sok esetben „roppanó” hang kíséri. Ez a roppanó hang nem biztos, hogy szükséges. Sokan misztikumot látnak a ropogtatásban, és azt hiszik, hogy valamit a helyére tesznek, ami onnan elmozdult. Nos, a csontok nem mozdulnak el „csak úgy”. Ha tényleg el lenne mozdulva, akkor azt ficamnak hívjuk. Ezt helyretenni pedig csakis orvosi kompetencia.

Itt megjegyezném: Jogszabályi előírások szerint ízületi manipulációt csak az végezhet, akinek van orvosi, vagy gyógytornász végzettsége, és Manuálterapeuta végzettsége. A 11/1997. NM rendelet előírásai szerint. Gyakorlatban bárki lehet csontkovács, aki elvégez egy 2-4 napos tanfolyamot, akár még masszőr tudás sem kell hozzá. Anatómia, élettan, kórtan, elsősegéllyel esetleg 4-6 órában. Te is lehetsz csontkovács. Be mernéd vállalni, hogy ennyi idő alatt megtanulod, és mernél másokat kezelni? El lehet gondolkodni, hogy rábízod-e az egészséged? Mindenkinek a saját felelőssége, hogy
kire bízza a gerincét, egészségét.

Országunkban a csontkovácsok szabadon tevékenykedhetnek, mivel nincs semmilyen előképzettséghez kötve a „hivatásuk”, éppen ezért sokszor a kevés anatómiai háttérismeret miatt sok veszélyt rejthet magában egy ilyen kezelés. A csontkovácsolás Magyarországon jogilag nem elfogadott gyógyító tevékenység, nincs szakmakódja, és nem sorolható egészségügyhöz, „ANTSZ” engedélyt sem kaphat egy csontkovács.

Manuálterapeuták: Az Orvosi és Gyógytornász Háttérrel Rendelkező Szakemberek

Hivatalosan a manuálterapeuták orvos vagy gyógytornász alapvégzettséggel rendelkeznek. Ezek miatt nekik önálló döntési kompetenciájuk van, nem kell orvosi beutaló. Ők állíthatnak fel szakvéleményt (hasonlóan egy diagnózishoz) és eszerint kezelnek, amiért ’kezeskednek’ is.
A legfontosabb talán, hogy szigorú szabályozás alá tartoznak, ezáltal büntetőjogi felelősség terheli őket. Hiszen nyilvántartási engedéllyel rendelkeznek, ahol szakszervezet is ellenőrzi őket.
5 évenként meghatározott számú kreditpontokat kell összegyűjteni a tanfolyamokból, hogy engedélyét meghosszabbítsa. Ezzel is biztosítva a napra kész szakmai tudást.
Mindig járj utána, hogy kihez mész kezelésre! Akár nyugodtan kérd el a végzettségét, keress utána a nyilvántartásban, hogy milyen egészségügyi végzettsége van.

A Döntés Súlya: Kire Bízzuk Az Egészségünket?

Az egészségügyünk kétségkívül az egyik legértékesebb kincsünk, és amikor egészségügyi problémákkal vagy fájdalommal találjuk magunkat szemben, elengedhetetlen, hogy megbízható és képzett szakembereket keressünk fel. 

A „csontkovácsoktól” a masszőrökön és gyógytornászokon át egészen a manuálterapeutákig és az egészségügyi szakemberekig sokféle szakember létezik, mindegyik saját képzettséggel és feladatkörrel. Fontos megérteni, hogy nem mindenki azonos szintű képzéssel és szakmai tudással rendelkezik. Az egészségügyi szakemberek közötti különbségek felismerése és megértése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb szakembert választhassuk egészségügyi problémáink kezelésére.

Források:

11/1997. (V. 28.) NM rendeleta természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről:

net.jogtar.hu

MGYFT: gyogytornaszok.hu

arthuman.hu

Feliratkozás

Iratkozz fel hírleveleinkre:

*Az adatlap kitöltésével elfogadja az adatkezelési tájékoztatót

csoportos preventív gerinctréning