A Vagus terápia egy olyan megközelítés, amely a vegetatív idegrendszerre gyakorolható hatásokkal próbálja elősegíteni a stressz csökkentését és a belső harmónia helyreállítását.

Selye János szavaival élve: ‘Mindenkit ér, mindenki beszél róla, mégis csak kevesen vették a fáradtságot, hogy utánanézzenek, valójában mi is a stressz.’

Szükségtelen tovább ragozni, mit is jelent a stressz. Mindenki találkozott már vele életében legalább egyszer (vagy mindennap, minden percben). A modern ember tartós feszültségben él. A tartós nyomás és elvárások, amik ránk nehezednek, a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus részét elnyomja, ami később testi konzekvenciákhoz vezet.

stresszes munka

Mi is az a Vagus?

A N. vagus a 10. agyideg (bolygóideg), amely kezelésével a vegetatív idegrendszerre tudunk hatást gyakorolni. Működése a stressz és a pihenés reakcióinak szabályozásában kulcsfontosságú.

Rengeteg megküzdési stratégiával találkozhatunk újságokban, illetve szakirodalmakban is (lásd források).

Természetesen nem minden megküzdési stratégia teljesen egészséges megoldás. Értem itt ezalatt a túlzott alkohol-drogfogyasztás, vagy dohányzás nemes hagyományát. Sajnos olyan technikát még nem fejlesztett ki a tudomány (vagy csak nem tudunk róla), amivel teljes mértékben ki tudjuk írtani a stresszt az életünkből. Azonban szerencsére rengeteg olyan fogás van már a tarsolyunkban, amivel nem a környezetet, hanem a saját kis világunkat tudjuk kicsit „átalakítani”. Ha megtanuljuk kezelni a stresszhelyzeteket és nem beleloholni magunkat, akkor az olyan, mintha tényleg megszüntettük volna a stresszforrást. Nem az egész világban, hanem csak magunkban az igaz, de talán ennyi mindenkinek elég.
Ugyanis a folyamatos stressz hatására nem éppen kellemes kórképeket tudhatunk
magunkénak.

Stressz és a Vagus Terápia

Az utóbbi években egyre több figyelem irányul a Vagus ideg és a stressz közötti kapcsolatra.

A túl sok testi-lelki teher eredményei lesznek:

– Kardiológiai kimerültség, betegségek
– Emésztőszervi panaszok, betegségek
– Mentális diszfunkciók, koncentrációs zavarok, alvási nehézségek
– Termékenységi zavarok
– Immunrendszeri diszfunkciók, autoimmunitás, betegesség
– Feszes, kemény, nyújthatatlan, kötött izomzat és kötőszövet
– Van megoldás! Nagy segítséget nyújt a vegetatív egyensúlyunk visszaszerzésében a vagus manuális mobilizálás

A Vagus terápia során a test 10. agyidegén dolgozom, amivel a test vegetatív idegrendszeri egyensúlyát segítek létrehozni. A terápia a stresszkezelési készséget javítja, így biztosítva a jobb szervi funkciókat.
A környezeti problémáidon nem tudok (sajnos) segíteni, de az „ideged csillapításában” igen.

  • Rosszul alszol?
  • Csupa feszültség a nappalod?
  • Kattogsz egész éjjel?
  •  Időnként össze-vissza ver a szíved?
  • Romlik a terhelhetőséged?
  •  Hamar kifulladsz?
  •  Nehogy most add fel!
  •  Gyere, segítek!

Várható előnyök

A Vagus terápia számos előnnyel járhat a stressz és az általános jólét terén. A kezelés hatására sajnos nem lesz elviselhetőbb a szomszéd, nem lesz kedvesebb a főnök és sajnos a számlák összegét se fogom tudni csökkenteni, de az idegrendszered paraszimpatikus aktivitására tudok pozitív hatást gyakorolni. Így ezáltal nem szükséges elköltöznöd, sem munkahelyet váltanod, hiszen a külső problémák negatív hatását megtanulod magadban pozitívvá alakítani.

Márkus Eszter Vágus terápia tanúsítvány

A terápia lehetőséget ad a stressz csökkentésére és a belső egyensúly elérésére. 

Ne feledd, a Vágus Terápia nem csupán egy újabb trend, hanem egy hosszú távú megoldás a stressz kezelésére és a belső harmónia elérésére.

Ha bármikor úgy érzed, hogy szükséged van erre a típusú terápiára, ne habozz szakemberhez fordulni. Egy szakértői segítség igazi iránytű lehet az optimális mentális és fizikai állapotod eléréséhez.

Források:

egeszsegvonal.gov.hu

A TESTI, LELKI VÁLTOZÓK ÉS A MEGKÜZDÉSI STRATÉGIÁK KÖZTI
ÖSSZEFÜGGÉSEK, Kern Boglárka, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Embertani Tanszék, Budapest, Témavezető: Prof. Bodzsár Éva DSc

Diádikus stressz és megküzdés – elméleti modellek és alkalmazások MARTOS JÚLIA1 – SALLAY VIOLA1 – SZABÓ EVELIN2 – TÓTH-VAJNA RITA2 – MARTOS TAMÁS1 1 Szegedi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Pszichológiai Intézet, Szeged 2 Semmelweis Egyetem, Doktori Iskola, Budapest

Egészségtelen életmód – túlhajszolt, stresszel teli élet. A stressz inger-, válasz és tranzakcionalista típusú megközelítése. A stresszel való megküzdés (cooping). Szelei Antónia Szerző 1 Okl. Egészségfejlesztés Tanár, Okl. Andragógus Tanár, Szociálgerontológus, Diplomás Ápoló

aok.pte.hu

Feliratkozás

Iratkozz fel hírleveleinkre:

*Az adatlap kitöltésével elfogadja az adatkezelési tájékoztatót

csoportos preventív gerinctréning