Miért hasznosabb a gyaloglás, mint a séta?

Nézzük meg, hogy mi a különbség a gyaloglás és a séta között.

A séta a lazább, ráérősebb bóklászás, ami ugyan kellemes időtöltés és mentálisan is kikapcsolódást nyújthat, ami nagyon-nagyon kell mindannyiunknak.

Viszont,  ha ennél több legyet szeretnénk ütni egy csapásra, akkor jobban járunk ha kicsit gyorsítunk a tempón és egy közepes tempójú gyaloglásra váltunk. Például: akkor gyaloglunk, amikor időre megyünk valahová, körülbelül akkora sebesség.

gyaloglás hatásai

A gyaloglás kiegészített formája a Nordic Walking. 

A Nordic Walking a gyaloglás és a sífutás elemeit ötvözi. A Nordic botok által a karok a normál járáshoz képest nagyobb mozgásra vannak ösztönözve. A helyes technikánál ellentétes kar-lábbal kell mozdulni egyszerre, ahogy járásnál is lendítenénk a kezeinket.

Viszont,  ha ennél több legyet szeretnénk ütni egy csapásra, akkor jobban járunk ha kicsit gyorsítunk a tempón és egy közepes tempójú gyaloglásra váltunk. Például: akkor gyaloglunk, amikor időre megyünk valahová, körülbelül akkora sebesség.

 • nordic walking
  A Nordic Walking a gyaloglás és a sífutás elemeit ötvözi.

Több betegség (pl. Parkinson-kór, stroke, sclerosis multiplex, gerinc érintettség, stb.) esetén is megfigyelhető, hogy karmozgás nélkül sétál az egyén. Ennek a helyreállítására remekül alkalmazható a bottal sétálás. Továbbá az idegrendszert érintő kórképeknél a botok rakosgatásának ritmusa megadja a lépések ütemét, ezáltal segítve a folyamatos előre haladást.

Helyesen végezve, az alsó végtag ízületeiről jelentős terhet tudunk levenni a botok használatával, így térd- és csípő ízületi porckopás esetén is jó választásnak bizonyul a Nordic Walking.

Több megfigyelésen alapuló kutatás eredményeképp azt találták, hogy a napi több lépésszám szignifikánsan alacsonyabb összhalálozással járt együtt.  Tehát azoknál az embereknél, akik naponta többet léptek, alacsonyabb volt a halálozási ráta.

 • lépésszám
  Több lépésszám szignifikánsan alacsonyabb összhalálozással jár együtt.

A tempós járásnak, tehát a gyaloglásnak számos jótékony hatása van a szervezetünkre.

Nézzünk meg belőlük néhányat (a teljesség igénye nélkül):

 • serkenti a vér és nyirokkeringést

A gyalogláshoz testszerte minden izmunkat használnunk kell, ehhez pedig az izmoknak elég vért kell biztosítani. A folyamatos munka és az izomfeszítések pumpafunkciója miatt a vérkeringés fokozottabbá válik, a pulzus is szaporább lesz, hogy az izomzat fokozottabb vérigényét ki tudja elégíteni. Az előbb említett pumpafunkció miatt a nyirokerekben keringő nyirok áramlása is felgyorsul. Ezek által pedig az izomzatban keletkező metabolikus anyagok elszállítása is hatékonyabb.

 • a légzőrendszert aktívabb működésre készteti (extra tipp: ha friss levegőn végezzük ezt a mozgást még fokozni lehet a pozitív hatást)

Mivel a szervezetnek az izommunka miatt több oxigénre is szüksége van, így a légzőrendszer is egy vagy több sebességgel feljebb kapcsol, igyekezvén a szervezet igényeinek kiszolgálását. Biztosítani kell neki a megfelelő oxigénfelvételt, hogy elég energiát nyerjen a test a tápanyagok elégetésével (eloxidálásával). Mivel a legtöbb esetben ezt az aktivitást a szabad levegőn végezzük, így a kint tartózkodás a fertőzések elleni védelem szempontjából is kedvező. Továbbá napsütéses időben D-vitamin szerzés is megoldott.

 • kalóriát égetünk vele, mert megdolgoztatja a teljes vázizomzatot (végtag- és törzs izmok)

Az izommunka energia igényes folyamat és mivel a teljes testünk mozgásban van gyaloglás során, így hatékony a kalória égetésben.

 • javítja szervezet inzulinérzékenységét

A mozgás hatására a sejtek érzékenyebbé válnak az inzulin hormonra, az pedig serkenteni tudja a sejtek cukorfelvételét. E folyamatnak köszönhető, hogy a vércukorszint csökken. Hosszútávon kifejezetten jó megoldás lehet az 1-es és 2-es típusó cukorbetegséggel rendelkezők számára, hiszen ha például a munkahelyükre gyalog járnak, máris összekötötték a kellemeset a hasznossal, és az út során sokat tesznek az egészségükért.

 • csonttömeg megtartásában is szerepet vállal, preventíven hat az oszteoporózis ellen, illetve a kezelésében is kiemelkedő szerepet vállal

A csontszövetünkre ható ingerek közül a legpozitívabb a kompressziós hatás, méghozzá a tengely irányban érkező. Így a kis „becsapódással” járó mozgásformák (pl. gyaloglás, apró szökdelések) hozzájárulnak a csontállomány növekedéséhez. Csontritkulás esetén pedig a csontállomány csökkenését lassítja.

 • számos ingert ad az idegrendszer számára

Mivel szabadban végzett mozgásforma, így számos külvilágből érkező inger éri a testet. Ezeket az idegrendszer mind felveszi és a szükségesekre reagál. Érzékszerveinken keresztül (illatok, színek, stb.) is sok információ jut a központi idegrendszerünkbe, mellyel szintén tudjuk tréningezni azt.

 • lelki és mentális állapotunk javítására is alkalmas

Egy-egy nehéz nap után, amikor éppen csak szeretnénk elmerülni a saját gondolatainkban, akkor is jó „kiszellőztetni” a fejünket. De ez a mozgásforma azért is „csoda feladat”, mert könnyen társas eseménnyé lehet tenni. Akár családtaggal, baráttal összefogva, kutyát sétáltatva máris közösen élvezhetjük az aktivitást. Tapasztalhatjuk feszültséglevezető, nyugtató hatását.

Azzal pedig, hogy éppen hol sétálunk még inkább fokozni tudjuk. Például a természetben, kedvenc évszakunkban kint lenni és kirándulni teljes feltöltődést tud jelenteni.

Természetesen szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy

a gyaloglás-sétálás közben a telefonozás balesetveszélyes, hiszen nem figyelünk kellően a külső környezetre.

Emellett pedig a stresszcsökkentő hatás sem tud megfelelő mértékben csökkenni a gyaloglás hatására.

Feliratkozás

Iratkozz fel hírleveleinkre:

*Az adatlap kitöltésével elfogadja az adatkezelési tájékoztatót

csoportos preventív gerinctréning